Get Adobe Flash player

 

Tibeti DZI gyöngyök, talizmánkövek

Több ezer éve,a tibetiek a Dzi-t,mint élő követ tisztelik és nagy becsben tartják. Tisztelték áldást hozó erejét, és öröklődött generációkon keresztül. Az ősi Dzi elnyeli a kozmikus energiát az univerzumból. Úgy tartják, hogy képesek védelmet nyújtani szerencsétlenség ellen, és áldást hoz viselőjére, stabilizálja a vérnyomást, fokozza a belső erőt, életenergiát (prána, qi, nevezzük bárhogyan), jó szerencsét és boldogságot vonz a tulajdonosának. Tisztelik szent védelmezővarázsát, valamint a szimbóluma a jólétnek és az egészségnek. Napjainkban a Dzi talizmánkövek nem csak Tibetben népszerűek, hanem lassan meghódítják az egész világot. Több Feng-Shui iskola is ajánlja szerencsehozó talizmánként való alkalmazásukat. 

A Dzi gyöngyök főbb típusai és tulajdonságai(a kép alatt)


1 szemű: intelligencia, tudatosság, bölcsesség, kreativitás, karrier
2 szemű: harmonikus párkapcsolat, boldogság
3 szemű: hosszú élet, öröm, bőséges gazdagság, pozitív változások, chakra harmonizálás
4 szemű: négyszeres áldás, akadályok elhárítása, jó egészség, jobb életminőség, betegségek megelőzése
5 szemű: jólét, bőség, jóakarók, hosszú gazdag élet
6 szemű: értékeink és testi épségünk védelme, védelem baleset és korai halál ellen, üzleti siker, karrier
7 szemű: karrier, gazdagság, jólét, hosszú élet, jó kapcsolatok, elismerés, tökéletesség
8 szemű: a Buddhizmus 8 kincsének szimbóluma, védelem a balszerencse és a veszély ellen, jólét és szerencsehozó
9 szemű: a Dzi-k királya, a teljesség szimbóluma, minden formáját vonzza a szerencsének: nagy jövedelem, magasabb státusz, fantasztikus pénzügyi nyereség, szent áldás, örök egészség, akadályok elhárítása, felemelkedés, megvilágosodás
10 szemű: tökéletesség, pozitív energiák, jó karma, jó társadalmi helyzet, nyereség, jó kapcsolatok, boldogság
11 szemű: belső béke és megvilágosodás, védelem a negatív erők ellen
12 szemű: bátorság, segítők, jó lehetőségek, fejlődés, gazdagság
13 szemű: harmónia és nyugalom, belső energiák, megvilágosodás, örök védelem
15 szemű: égi szerencse, akadályok elhárítása
21 szemű: a teljesség szimbóluma, minden formáját vonzza a szerencsének: nagy jövedelem, magasabb státusz, fantasztikus pénzügyi nyereség, szent áldás, örök egészség, akadályok elhárítása, felemelkedés, megvilágosodás
Nagy személyiség: segítőkész emberek akik segítenek, hogy elérd céljaidat
Bódhifa: lelki fejlődés, szerencse, érzelmi gyógyír, akadályok elhárítása, megvilágosodás
Ég és föld: önmegvalósítás, áldás minden törekvésre
Dharmakalap: bölcsesség, egyszerű és boldog élet
Gyémántjogar: védelem a negatív erők ellen, tudatlanség megszüntetése, lelki inspiráció, megvilágosodás, nirvána
5 denevér: egészség, siker, gazdagság, jó kapcsolatok és hosszú élet
Arany horog: jólét, vagyon, jó lehetőségek, áldás, kényelem és boldogság
Kuan Yin: isteni kegyelem és könyörület, harmónia, a lélek tisztulása, szerelmi társ megtalálása, örök szerencse
Egészség és hosszú élet: jó szerencse, jólét, védelem a betegségek ellen, hosszú élet
Lótusz virág: nyugalom, őszinteség, harmónia és tisztaság, új lendület a testnek és a léleknek, magasabb értelem, együttérzés, lelkesedés
Garuda: hírnév és siker, védelem a negatív erők, a betegségek és a korai halál ellen
Ru Yi: karrier, bevételek növekedése, siker az üzleti és politikai életben
Tigrisfogak: bátorság, magabiztosság, hatalom, kitartás, akadályok elhárítása, erény, védelem a negatív erők ellen
Teknőspáncél: áldás az egészségre, erős védelem, hosszú élet
Gyémánt tőr: pozitív érzelmek, a legfontosabb értékek felismerése az életben, jó szerencse, védelem, negatív energiák düh és feszültség megszüntetése
Sárkányszem: boldogság és a jó karma forrása, negatív erők legyőzése, jó egészség, jólét, gazdagság és siker
Swastika: segítség a jogi dolgokban, eligazodni a világban, segít hogy jókor legyél jó helyen

Származási hely és a Legenda

Dzi nem csak egy nagyon ritka és értékes kő, ez egyike a tibeti buddhizmus hét kincsének. A fő származási helye Nyugat- ,és Kelet-Tibet, Nepál, Bhután, Szikkim, Ladakh. A legenda szerint Dzi tulajdonképpen "Isten kincs", amely leszállt a földre. Ezért a tibetiek úgy tekintetik, hogy a Dzi, "Kő az Égből". 
A DZI származásáról van néhány teória, az egyik szerint a Ngari patakból származik, a másik úgy tartja, hogy a kincset a Azha Királyságban találták. Azt is hallani, hogy a DZI a Bodhiszattvák égi lényege. Egy másik legenda szerint, a könyörületes Vajravarahi engedte, hogy hagy essen a DZI a földre, hogy megállítsa egy járvány terjedését, mivel a gyöngy rendelkezett a gonosz elleni védelemmel. Dzi gyöngy a tibetiek "Élet legértékesebb Drágaköve” 
A tibetiek úgy tekintetenek a Dzi gyöngyre, mint a legértékesebb élő kő. Tibetben, az ősi tiszta Dzi gyöngyöket lehet például jelzálog célokra használni a bankokban, vagy hitelfelvételnél. Ezért, a tibetiek számára a Dzi gyöngy nem nagyon különbözik a készpénztől. Az sem ritka, hogy drágább árukat Dzi gyöngyre cserélik. Azonban, ha valaki lopás vagy gyilkosság útján jut(na) hozzá, úgy annak csak a balszerencse és a balsors jut!
Dzi gyöngy elengedhetetlen dísze egy tibeti nőnek a házasságkötéskor. A DZI-k mennyiségéből és minőségéből kiderülhet, a család gazdagsága. Amellett, a Dzi gyöngy értékes összetevője sok tibeti orvosságnak. 
Dzi gyöngy a tibetben a legértékesebb amulett. Úgy tartják, hogy a Dzi gyöngy képes eltávolítani a karma által létrehozott akadályt, áldást hoz, megelőzési az agy betegségeit, véd a gonosz ellen, javítja a vitalitást és növeli a jólétet. 

Rezgések

Dzi gyöngyök rendelkeznek a természet kozmikus mágneses energiájával. A DZI által kibocsátott rezgés nagyon szelíd, és alkalmas arra, hogy harmonizálja az emberi energiamezőt. Azt tartják, hogy képes szabályozni a vérkeringést és csökkenti a betegségeket. A DZI keménysége 7-8,5 között van a mohi keménység indexen, kissé elmarad az afrikai gyémánttól, amelynek indexe 10.

Előnyök a viselőknek
 Az antik Dzi gyöngy rendkívül értékes, de továbbra is divatos. A különböző mintai népszerű díszei a fiataloknak, de alkalmas minden korosztály számára. Legfontosabb hatása, ami miatt viselik az az, hogy a védelem mellett, a Dzi rezgése képes szabályozni a test, a vér, és a "qi" áramlását, megteremti az egyensúlyt a test yin és a yang fele között, kiegyensúlyozza az öt elemet, javítja a test immunrendszert. A hatások hasonlóak, mint az akupunktúra esetében. 

Minőség és hitelesség 
Dzi gyöngy jáde, achát, karneol elemeket tartalmaz. A színeik általában sötét és világos barna, a mintázata általában tejfehér vonalakból és égy vagy több „belső mag”-ból állnak. Ezek a magok vagy szemek száma szerint sorolják be a DZI-t. ( Bővebben: http://sites.google.com/site/dzidzi888/meaningsofdzi ) Dzi gyöngyök értékét elsősorban az életkora határozza meg, valamint a szemek száma (páratlan, nyolc-és tizenkét szemű Dzi-k drágábbak),estleges szilánkok, cinóber pontok száma. Ezeken túl az egyedi kialakításúak, mint például a Buddha szeme, Menyország-és-Föld, Dordzse, Lotusz és palack motívumok, és egyedi minták is meghatározzák az árat.