Get Adobe Flash player

A hangtálak hatása


Szervezetünk 80% vízből áll. Masaru Emoto évekkel ezelőtt végzett kisérleteiben tudományosan bebizonyította, hogy a víz információvevő és hordozó. A Víz üzenete c. könyvében szenzációs, mikroszkóp alatt készült felvételekkel bizonyítja be a víz kristályszerkezetét, és azt, hogy ezek a kristály-alakzatok hogy változnak meg különböző információk hatására. Információk, mint pl. a zene, képek, szimbólumok, érzelmek és nem utolsó sorban szavak.

– Mire alkalmasak a hangtálak, miben tud segíteni ez a módszer?– Tisztít, egyensúlyt teremt, életerővel tölt fel, és nagyon erőteljes öngyógyító folyamatokat indít el.

– Hogyan hat a hangrezgésterápia az emberi szervezetre?– A hangtálak három szinten hatnak az emberre. Az első szint a fizikai test számára érzékelhető hatások, a hang és a rezgés. A hangot évezredek óta hívják segítségül a test és a tudat egységének megteremtéséhez a mantrák, imák, zenék hallgatása, recitálása által. Ez a hallóidegeken keresztül az agykérgi területeket ingerli, és így vált ki pozitív élettani hatásokat.A rezgés elsősorban a testünkben található rendkívül jó éltető és közvetítő közegen, a vízen keresztül hat. Életünket gyakorlatilag „vízlényként” éljük. Születésünkkor 99%, halálunkkor 60% a testünkben található víz aránya. A víz testünk minden pontján megtalálható, így a rezgésen keresztül sejtszinten, a sejtmembránt megmozgatva az egész szervezetben egy nagyon erőteljes anyagcsere-folyamatot indít el. Ezáltal olyan helyekre is képes hatni, mint a csontok üreges részei és az ízületek, a véráramon és a nyirokrendszeren keresztül pedig minden szervre. Képes a pangó területeket ismét a véráramba visszaállítani, s szépen, fokozatosan feloldani a fizikai blokkokat.A következő szint a fizikai test energetikai rendszerét segíti. Gondolom, sokan tudják, hogy elsősorban csakráink látják el szervezetünket megfelelő rezgésszámú életerő-energiával. Energetikai szempontból a hangtálak működését kétféleképpen kell elképzelnünk.Egyrészt, mint egy „törpe prána-erőmű”, amely fölfelé, a tál nyitott irányába tolja, alul pedig vákuumot létrehozva szívja a pránát, ezáltal a testben megtalálható durva és finom energiákat szinte átmossa, kicseréli, feltölti, erőteljes energiacsere-folyamatot indít el. Bizonyos durva energiákat, amelyeket a gondolat által teremtett negatív tudattartalmak (félelem, harag, düh, gyűlölet, gőg, hazugság stb.) keltenek nehezen tudunk feldolgozni tudati szinten. Ha ezek az energiák anyaggá sűrűsödnek, akár kő formájában is megjelenhetnek szervezetünkben, ilyen például az epekő az elfojtott harag megjelenéseként. Másrészt a kezelés során enerigagömbként képzeljük el a tálakat, amikor a test energiaközpontjainak közelébe helyezzük őket. Az energiagömbök egymással kapcsolatba lépnek a pránacsatornákon keresztül, és fokozatosan megtisztítják, átjárhatóvá teszik őket. A harmadik szint tudatunk tiszta természetét szólítja meg. A test tisztulásán és az energetikai rendszerünk blokkjainak oldásán keresztül a hangtálak a spirituális síkot is megérintik a hang mögött megbújó csend, a csendből fakadó nyugalom felismerésével.

– Az első lépést tehát a fizikai test megtisztítása. Ez elkerülhetetlen minden esetben?– Nem mindenkinek van szüksége rá, ez elsősorban azon múlik, milyen életet él nap mint nap fizikai és spirituális síkon. Hozzám többnyire a munkahelyről, a városi dugóból érkeznek az emberek, őket érdemes megszabadítani a rájuk rakódott negatív energiáktól. A kezelés további menete a hozzám forduló igényeitől függ. Valaki csak azért jön, hogy feltöltődjön egy kis energiával, vagy ellazuljon a napi pörgés után. Mások bizonyos probléma megoldását, esetleg a fájdalom enyhítését, elvezetését igénylik. Általánosan is nagyon jó vitalizáló és nyugtató hatású a kezelés. Pörgő, lüktető világunkban segít lelassulni, a megfelelési kényszerektől megszabadulni, összehangolni a bal és a jobb agyfélteke működését, hozzájárul a meditációhoz és az önismerethez.

– Milyen esetekben érdemes alkalmazni a módszert?– A hangterápiának számos speciális területe alakult ki, és egyre szélesebb körben alkalmazzák. Ez a pár ezer éve használt eszköz gyakorlatilag mindent tud, amit a modern biorezonancián alapuló eszközök. Alkalmas arra, hogy végigkísérje életünket a magzati léttől a halálunkig. Várandós nők számára nagyszerű lehetőség, élmény a magzattal történő egymásrahangoltság és egység megtapasztalása. A baba születésekor pedig segíti az ellazuláshoz nélkülözhetetlen, „elengedni és történni hagyni” állapotot.A gyerekek nagyon nyitottak a hangokra, a rezgésekre, ami segíti a motorikus fejlődést, mozgásterápiával együtt a mozgáskoordinációt, csökkenti a meglévő mozgásszervi zavarokat, a beszéd-, írás- és olvasási problémákat. Jó hatással van a túlmozgásos gyerekekre is, és elősegíti az összpontosítást: Németországban például egyes tanárok az órát a hangtálak megkondításával és meditációval kezdik. Eredményesen alkalmazzák a friss, de legfeljebb 7-10 napos műtéti sebek (császármetszés, gátmetszés, hasi műtétek stb.) gyógyulásának gyorsítására. Fejfájás, migrén, stressz okozta izomgörcsök, ízületi- és gerincfájdalmak, nyak- és vállmerevség, alvás- és emésztési zavarok, vérkeringési problémák, alhasi görcsök esetében nagyon hatékony segítségnek bizonyul.Segít a lágyrészi területeken található belső inak, szalagok ellazulásából, megereszkedéséből fakadó panaszok esetében - akár a Kriston-féle férfi-női intimtorna kiegészítőjeként. A már kialakult pangó, alulműködő területekre is jótékony hatást fejt ki, képes azokat újból integrálni a véráramba. Alkalmazható agyvérzésen átesett betegek utókezelésében is. Bizonyos területeken természetesen fontos a specialistákkal, szakorvosokkal történő együttműködés.

– Milyen személyes tapasztalatokkal rendelkezik?Számos esetben láttam – az anyagcsere felgyorsítása, a sejtek emlékezőképességének felébresztése révén – friss sebek hihetetlenül gyors gyógyulását. Előfordult az is, hogy a kezelés közben egy korábbi csípőtáji ideggyulladás maradványa az illető beteg talpán keresztül természetes úton távozott.
Még hosszasan sorolta a gyógyult, csodának tetsző eseteket, de ezek helyett saját élményemet szeretném megosztani Önökkel. Amikor az interjú készült, már két napja szenvedtem kiújult lumbágómtól, amikor minden mozdulat úgy fájt, hogy legszívesebben sikítottam volna. Halmai László kezelésbe vett, és megszabadított a gyötrő fájdalmamtól…Aggod Judit

A buddhista gyógyító szerzetesek évszázadok óta használják a tibeti hangtálakat, és gondosan rögzítették a velük kapcsolatos tapasztalataikat. A hangtálak 12 féle fémből készülnek, amelyek megfelelnek a 12 bolygónak, a 12 arkánumnak, és önmagukban is rendelkeznek rezgéstartománnyal. Hangzásuk erőteljes nyugalmi, bizalmi érzést kelt az emberben, az ún. „ősbizalom”, „ősállapot érzését”, amellyel jobbára csak az anyaméhben találkozunk, később pedig a környezetünkkel és a világgal való egység megtapasztalásának ritka pillanataiban. A hangokat egy átlagember a 15 és 20 kHz közötti hangtartományban érzékeli, ezek a speciális tálak nagyon gazdagok felhangokban a hallható és a nem hallható tartományban. Miután 3-4 ilyen felhanggal rendelkeznek, képesek „alpha”, „théta” és „delta” hullámokat előidézni az agyban. A 8-14 Hz-ig terjedő „alpha” hullámok egy mély meditációs állapotot idéznek elő, míg a 4-8 Hz-es „théta” hullámok közel azonosak a Föld forgási sebességének (7,49 Hz), valamint a DNS-nek rezonanciafrekvenciájával. Ez azt jelenti, hogy amikor megközelítőleg együtt rezonálunk, vagyis összhangban vagyunk a Földdel, akkor kerülhetünk a már említett ősbizalmi, abszolút nyugalmi állapotba. A „delta” hullámok a fizikai és az energetikai megtisztulás után, az ún. „testnélküliség” állapotát idézhetik elő, és a test határainak megszűnésével megtapasztalhatjuk az univerzális egységet. A hangtálak szerepét a tradicionális gyógyításban a német Peter Hess kezdte tanulmányozni 25 évvel ezelőtt, majd meglehetős alapossággal klinikai teszteléseknek is alávetve meghonosította Németországban. Innen indult el világhódító útjára.

A hangtál anyagának az összetétele

Egy hangtál készítésénél 5-12 különféle fémet használnak fel. Az előállításkor bedolgozott anyagok száma és minősége a készítés helyétől és a vallási behatástól függ. A hagyomány szerint egy hangtál hét fémet tartalmaz, ezek külön külön egy bizonyos bolygót szimbolizálnak:
Arany - Nap
Ezüst - Hold
Higany - Merkúr
Réz - Vénusz
Ón - Jupiter
Vas - Mars
Ólom - Szaturnusz

A hangtálakban számtalan lehetőség rejlik

Kisérhetjük és erôsíthetjük vele a meditációt, de bármely felnőtt vagy gyermekcsoport együttlétét szebbé, harmonikusabbá varázsolhatjuk, ha a foglalkozás elejét és végét a tálak hangjátéka jelzi. A Feng Shui a tér és energia tisztítására használja. Ehhez egy nagy tálat kell megütnünk, s a hosszan zengô, vibráló eszközt lassan körbevinni a termeken. E közben szellemünket is a tisztításra és megújjulásra hangoljuk. A hangtálakat zeneszerszámként is használhatjuk, mivel a felhangok - Több hangtálon egyszerre játszva csodálatos hangtereket teremthetünk, amelyek elôsegítik a mély ellazulást. Harmonizálhatjuk vele otthonunk légkörét, visszaállíthatjuk családunk lelki egyensúlyát. Kezelhetjük vele gyermekeinket, partnerünket. Sokszor már az is nyugtatólag hat, ha az íróasztalunkon, vagy a lakás egy bizonyos pontján elhelyezett tálat szertartásszerûen megütünk.

 

Kézi készítésű tibeti hangtálak

 

Öntött tibeti hangtálak

 

 

Wind gong

 

 

Chau gong

 

 

Tibeti harangok (drilbu+dorje)

 

 

Öntött tibeti hangtálak

 

 

Tibeti cintányérok (tingsha)

 

 

 

 

Esőbot

 

 

Bőrrel bevont óceándob

 

Óceándob

 

 

 

 

Császárok tálja 

Az ókori Kínában már időszámításunk előtt pár száz évvel, a Han-dinasztia idején ismerték és használták azt a bronz edényt, amelyet magyarul talán a legtalálóbban „dörzsi-tálnak” nevezhetnénk. Az érdekes, antik-zöld edény kitűnik nemesen egyszerű alakjával, belsejét négy hal vagy négy sárkány domborműve díszíti, fülei fényesen ragyogó sárgarézből készültek. Különleges tulajdonságai teszik azonban igazán vonzóvá.

Rezgésterápiája segítségével eljuthatunk a belső harmónia állapotába, egy-egy kezelés után úgy érezzük, mintha szervezetünket kicserélték volna.

A tálat kemény felületen valami puha, rugalmas anyagra helyezzük rá. Mossuk meg a kezünket és az edény füleit is, hogy minden zsíros anyagot eltávolítsunk róluk. Ne törölközzünk meg, hanem nyitott, nedves tenyerekkel, ellenkező irányba csúsztatva, egyenletes mozdulatokkal dörzsöljük a fényes füleket, s egyszercsak furcsa varázslatnak lehetünk tanúi: a víz szemünk láttára életre kel. Eleinte csak a felszíne fodrozódik, majd halkan zizeg, szinte táncolni kezd, s szabályosan négy oldalról örvénylik. Végre millió apró cseppre porlik és magasba szökken, mint egy szökőkút. A látvány olyan, mintha a négy hal vagy a négy sárkány szájából lövellne ki a víz, és a tál meg is szólal, akár egy hangszer. A hang színe, magassága attól függ, mennyire töltjük tele a tálat, és milyen irányban, milyen erősen, milyen gyorsan rezegtetjük. Minél jobb minőségű az edé­nyünk, annál magasabbra tudjuk vizét felszöktetni.

A dörzsi-tál „megszólaltatása” kellemes, relaxált állapotot idéz elő, mivel elősegíti az elektromos öltés kiegyenlítődését az emberi testben. A kézen három jin- és három jang-meridián fut végig, s a dörzsölés közben keletkező rezgések a meridiánokon át a tűszúráshoz hasonló harmonizáló hatást fejtenek ki. A rezgések – akárcsak a kínai gyógygolyók használatakor – a reflexzónákat, az akupunktúrás pontokat stimulálják. A mai természetgyógyászatban az edény rendszeres használatát akkor tanácsolják, ha valami megakadályozza, hogy az információ zavartalanul jusson el a központi idegrendszerbe. Jól alkalmazható hallássérültek kezelésében, mozgásszervi betegek gyógyításánál, balesetet szenvedett emberek rehabilitációjában is. A dörzsi-tál így nemcsak játék, hangszer, hanem segít átélni a természethez tartozás rejtélyes misztériumát és megőrzi egészségünket is. Különleges tulajdonságai miatt valaha csak a kínai császárok, a „Menny Fiai” használhatták, s ennek következtében tovább éltek, egészségesebbek lehettek, mint az egyszerű halandók.